Už, už to vypadalo na odvoz do sběrného dvora, když se ke mně dostal tento zasloužilý LG televizor, kterému se po asi po 3 sec. po zapnutí vždy zhasnul podsvit LCD.
Ano, preventivně oprava napájecího zdroje, ale problém tím vyřešen nebyl.
Něco naznačovalo na vyhřáté spoje VN driveru pro podsvit, CCFL trubice se VN na testeru jevily také jako funkční - pravda jen jedna občas trošku pomrkávala.
Dlouho jsem hledal příčinu vypínání podsvitu, neboť žádné stopy vyhřátí či nafouklých kondenzátorů, jako první vodítko k problému jsem neshledal.
Až moudrá "rada" z jednoho italského fóra, jak vypnout ochranu řídícího obvodů podsvitu CCFL trubic, byla startem k finálnímu úspěchu.
Poučil jsem se sice, že bypass ochrany by jen urychlil definitivní destrukci zbylé elektroniky (fórum toto řešení uvádělo jako opravu televizoru)
... ale díky deaktivaci obvodu ochrany CCFL, jsem během chvilky zjistil, za vůně elektrotechnického zápachu, jiskření na přívodu jedné,ze čtyř CCFL trubic (upálený vodič).
Definitivním řešením opravy tedy bylo rozebrání celého LCD panelu a oprava přívodnch mikrodrátků k podsvitu (podotýkám, že servis LG by zřejmě nacenil výměnu celého LCD panelu).
Ano,celé nedělní dopoledne bylo ve znamení rozebrání LCD a snahy jej snad zase úspěšně složit - ale výsledek stál za to !
Potěšený majitel tak odložil už plánovanou koupi nového televizoru. Oba jsme nyní zvědaví, kolik provozních hodin, jako zobrazovač k satelitnímu přijímači, opravený LCD televizor ještě vydrží...